Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;





Εορτάζοντες την 8ην του μηνός Νοεμβρίου
  • Ή Σύναξη (Πανήγυρη) των Αρχαγγέλων ΜΙΧΑΗΛ και ΓΑΒΡΙΗΛ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουρανίων αγγελικών Ταγμάτων
Αναλυτικά
Ή Σύναξη (Πανήγυρη) των Αρχαγγέλων ΜΙΧΑΗΛ και ΓΑΒΡΙΗΛ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουρανίων αγγελικών Ταγμάτων
Κατά την Άγια Γραφή οι άγγελοι στέλνονται από το Θεό με μορφή ορατή (οι άγγελοι είναι αόρατα αγαθά πνεύματα κοντά στο, Θεό) σε σπουδαίες Ιστορικές περιστάσεις, που πρόκειται να εκδηλωθεί ή να εκτελεσθεί κάποια μεγάλη θεία θέληση. Τη σχέση, τώρα, που έχουν οι άγγελοι με το Θεό και τους ανθρώπους, καθώς και την αποστολή τους, Βλέπουμε επίσης μέσα στην Αγία Γραφή. Και ιδιαίτερα, αγαπητέ αναγνώστη, αν διαβάσεις τους Ψαλμούς 33, στίχ. 8 και 90, στίχ. 10-12, στην Καινή Διαθήκη, Ματθ. ιη' στίχ. 10, καθώς επίσης και στην προς Εβραίους επιστολή, κεφ. α' στίχ. 14, όπου ο συγγραφέας αναφωνεί: "ουχί πάντες εισί λειτουργικά πνεύματα εις διακονίαν αποστελλόμενα δια τους μέλλοντας κληρονομείν σωτηρίαν;". Δηλαδή, δεν είναι όλοι οι άγγελοι πνεύματα υπηρετικά, τα όποια ενεργούν όχι από δική τους πρωτοβουλία, αλλ' αποστέλλονται από το Θεό για να υπηρετήσουν εκείνους πού μέλλουν να κληρονομήσουν την αιώνια ζωή; Επικεφαλής δε των αγγελικών δυνάμεων είναι οι αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ. Τον Μιχαήλ συναντάμε στην Παλαιά Διαθήκη. Π.χ. όταν ό Αβραάμ μέλλει να θυσιάσει τον Ισαάκ, στον Ιησού του Ναυή, στον Ηλία και άλλου. Τον Γαβριήλ συναντάμε στην Καινή Διαθήκη, όπως στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και άλλου. Στη μνήμη, λοιπόν, των αποστολών και του έργου που επιτελούν οι άγγελοι, η Εκκλησία μας όρισε τη γιορτή της 8ης  Νοεμβρίου.

Άπολυτίκιον. Ήχος δ'. Ό υψωθείς εν τω Σταυρώ.
Των ουρανίων στρατιών Αρχιστράτηγοι, δυσωπούμεν υμάς ημείς οι ανάξιοι, ίνα ταις υμών δεήσεσι τειχίσητε ημάς, σκέπη των πτερύγων, της άΰλου υμών δόξης, φρουρούντες ημάς προσπίπτοντας, εκτενώς και βοώντας' Εκ των κινδύνων λυτρώσασθε ημάς, ως Ταξιάρχαι, των άνω Δυνάμεων.

Επίσης έχουν τη γιορτή τους όσοι έχουν τα πιο κάτω ονόματα, εκ της γιορτής αυτής.

Ο Θεός κατ’ αρχάς όταν εποίησε τους Αγγέλους, τους άφησε με δική τους εξουσία.   Ένας εξ’ αυτών ο λεγόμενος Εωσφόρος, πρώτος στους Αγγέλους, διορισμένος από το Θεό αρχηγός σε αγγελικό τάγμα, υπερηφανεύθει και εσυλλογίσθει να βάλει το θρόνο του υπεράνω του Θεού. Μόλις το διενοήθει, έπεσε κάτω στην άβυσσο της γης και από Άγγελος, που ήταν, έγινε Διάβολος, και μαζί του έσυρε όλο το τάγμα του.
…άλλοι μεν έφθασαν εώς τον Άδη, άλλοι έμειναν στη γη, άλλοι στο νερό, άλλοι στον αέρα, αυτοί που λέγονται εναέρια τελώνια των ψυχών. Τότε εσχίσθει ο Ουρανός και έπιπτον οι Δαίμονες, συνήχθησαν τα Τάγματα όλα του Ουρανού και ο αρχιστράτηγος Μιχαήλ, εστάθει τότε εν μέσω αυτών και είπε: «Στώμεν μετά φόβου Θεού» και παρευθύς, όπως ευρέθη έκαστος έτσι και έμεινε, στάθηκε, σταμάτησε εκεί που βρισκόταν.
Αυτή την ημέρα γιορτάζουμε οι Χριστιανοί, στις 8 Νοεμβρίου, έγινε η συνάθροιση των Αγγέλων και τότε εορτάζουν οι φέροντες ονόματα αγγελικά:
Μιχαήλ,-έλα Γαβριήλ,-έλα Ραφαήλ, -έλα  Σεραφείμ,  Άγγελος,  Αγγέλα-ική  Σταμάτης,  Σταματία-Σταματίνα. 
  (από το «Στώμεν μετά φόβου..»)