προσηλυτισμός ή ιεραποστολή


΄Ενα παλαιότερο κείμενο για προβληματισμό....


Νόμος για απαγόρευση Προσηλυτισμού στην Ελλάδα

Βρήκα από τα πρακτικά της Βουλής σχετική διευκρίνηση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων:

"2. Στην με αριθμό 1417/10-6-04 ερώτηση της Βουλευτού κ. Μαρίας Δαμανάκη δόθηκε με το υπ146; αριθμ. 56651/ΙΗ/29-6-04 έγγραφο από την Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας, στην ερώτηση με αριθμό 1417/10-6-2004, την οποία κατέθεσε η Βουλευτής κ. Μαρία Δαμανάκη και αφορά στο νόμο περί προσηλυτισμού, και στα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Με τις διατάξεις του άρθρου 13 του Συντάγματος κατοχυρώνεται μεν το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, αλλά απαγορεύεται ο αξιόποινος προσηλυτισμός. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (παρ. 1 και 2 του άρθρου 4 του Α.Ν. 1363/1938, όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 2 του Α.Ν. 1672/1939), αλλά και σύμφωνα με τη σχετική νομολογία των ανωτάτων δικαστηρίων, «προσηλυτισμός είναι η προς το σκοπό μεταβολής του περιεχομένου της θρησκευτικής συνείδησης ετεροδόξων, άμεση ή έμμεση προσπάθεια προς διείσδυση στη θρησκευτική αυτή συνείδηση, ιδιαίτερα με παροχές οποιασδήποτε φύσεως ή με την υπόσχεση τέτοιων παροχών ή άλλης υλικής ή ηθικής περίθαλψης με μέσα απατηλά, με κατάχρηση της απειρίας ή της εμπιστοσύνης ή με εκμετάλλευση της ανάγκης, της πνευματικής αδυναμίας ή της κουφότητας του προσηλυτιζόμενου».
Όπως γίνεται αντιληπτό, δεν προσβάλλεται ο πυρήνας του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας ή του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης, αλλά κολάζεται ποινικώς η προσπάθεια μεταβολής του περιεχομένου της θρησκευτικής συνείδησης με αθέμιτα ή παράνομα μέσα.
Προς τούτοις, οι διατάξεις περί προσηλυτισμού έχουν στην πράξη σχεδόν ατονίσει, αφού, οι καταδίκες για προσηλυτισμό στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν παντελώς εκλείψει.
                                                                   Η Υπουργός
ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ»"

Σκέφτομαι λοιπόν ότι δεν διευκρινίζεται πουθενά, ποια μέσα θεωρούνται παράνομα ή αθέμιτα.