Χάρτης της στάσης της παγκόσμιας κοινότητας για την νομοθεσία περί άμβλωσης


Στάση της παγκόσμιας κοινότητας για τη νομοθεσία περί άμβλωσης 

Υπόμνημα
 ██ Νόμιμο με προϋποθέσεις
 ██ Νόμιμο για βιασμό, κίνδυνος θανάτου της μητέρας, του παιδιού, κοινονικοοικονομικούς λόγους
 ██ Παράνομο εκτός από βιασμό, κίνδυνος θανάτου της μητέρας, του παιδιού, κοινονικοοικονομικούς λόγους
 ██ Παράνομο εκτός από βιασμό, κίνδυνος θανάτου της μητέρας, του παιδιού ██ Παράνομο εκτός από βιασμό, κίνδυνος θανάτου της μητέρας
 ██ Παράνομο
██ Ποικίλει
██ Όχι στοιχεία

Άμβλωση ή έκτρωση είναι η αφαίρεση του εμβρύου από τη μήτρα, με συνέπεια το θάνατό του. Αυτό μπορεί να προκληθεί τεχνητά μέσω των χημικών, χειρουργικών ή άλλων μέσων. Συνήθως, «η άμβλωση» αναφέρεται σαν μια προκληθείσα διαδικασία που συνέβη εντός των πρώτων είκοσι εβδομάδων κύησης, εντός των οποίων το έμβρυο δεν θεωρείται βιώσιμο (κατά κάποια λογική).
Έχουν υπάρξει διάφορες μέθοδοι άμβλωσης καθ' όλη τη διάρκεια της Ιστορίας. Οι ηθικές και νομικές πτυχές της άμβλωσης αποτελούν το αντικείμενο της έντονης συζήτησης σε πολλά μέρη του κόσμου.
Το κύριο ζήτημα είναι κατά πόσο το έμβρυο μπορεί να χαρακτηριστεί ως άνθρωπος και ως εκ τούτου η έκτρωση ως ανθρωποκτονία. Ταυτόχρονα τίθεται και το ζήτημα της αυτοδιάθεσης της εγκύου, το δικαίωμά της να διαθέτει το σώμα της όπως αυτή νομίζει.
Νεώτερες έρευνες έχουν δείξει ότι ο αριθμός των εκτρώσεων δεν επηρεάζεται από την νομική αναγνώριση ή μη του δικαιώματος της έκτρωσης[1].